Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αποφθεγματα Αγιων Πατέρων

 Κάποτε μας ωφελούν περισσότερο οι εχθροί με τις κατηγορίες, παρά οι φίλοι με τους επαίνους, διότι οι μεν εχθροί, φανερώνουν, οι δε φίλοι, κρύβουν τα ελαττώματά μας.


Πιο σίγουρο είναι να εμπιστεύεται κανείς τον άνεμο, που κινείται ακατάπαυστα, πιο σίγουρο είναι να εμπιστεύεται όσα χαράζουν τα παιδιά πάνω στην άμμο, όταν παίζουν, παρά την ανθρώπινη ευτυχία.
Αγιος Γρηγοριος Θεολογος



Να θυμάσαι πάντοτε, ότι το σήμερα είναι δικό σου, το αύριο είναι στο χέρι του Θεού. Και Εκείνος που σου έδωσε το πρωί, δεν σου υπόσχεται και το βράδυ.
Αγιος Νικοδημος Αγιορειτης




Απόφευγε να μιλάς αυστηρά και μεγαλόφωνα. Διότι και τα δύο είναι πολύ μισητά και δίνουν υποψία, πως είσαι μάταιος και έχεις μεγάλη υπόληψη για τον εαυτό σου.
Αγιος Νικοδημος Αγιορειτης



 Μη περιμένεις την ημέρα του θανάτου σου για να μάθεις την αδυναμία σου. Διερεύνησε τον εαυτό σου όσο ακόμα ζει, προχώρησε με τη σκέψη σου στο εσωτερικό του και τότε θα δεις όλη τη μηδαμινότητά του.
Αγιος Ιωαννης Χρυσοστομος



Ο Θεός δεν βλέπει στο πρόσωπο, ούτε στην εξωτερική μόνο εμφάνιση των ηθών, ούτε στις κραυγές μας, αδελφοί, αλλά στην συντριμμένη και ταπεινωμένη καρδιά.
Οσιος Συμεων Νεος Θεολογος



Η αγάπη της ατομικής φύσης μας είναι πολύ λεπτή και γι΄ αυτό σε λίγους γνωστή. Αυτή, λοιπόν, ζητάει κρυφά τα του εαυτού της και εμείς νομίζουμε ότι αρέσουν στον Θεό, η αλήθεια όμως δεν είναι έτσι.
Αγιος Νικοδημος Αγιορειτης



  Τη σιωπή να την αγαπάς περισσότερο από το λόγο, γιατί η σιωπή φέρνει θησαυρό, ενώ η ομιλία τον διασκορπίζει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου