Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η ανάσταση των νεκρών καί οι Άγιοι επτά Παίδες της Εφέσου


ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ

Οι Άγιοι επτά Παίδες της Εφέσου, Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντώνιος και Κωνσταντίνος, ήκμασαν το έτος 252μ.Χ. επί βασιλέως Δεκίου, διώκτου των Χριστιανών,ο οποίος πριν εισέλθει στην πόλη της Εφέσου για να φονεύσει όσους δεν θα θυσίαζαν στους ψεύτικους θεούς των ειδώλων, οι επτά Παίδες κρύφθηκαν σε ένα σπήλαιο, παρακαλώντας τον Θεό να λυθούν από το σώμα τους, ώστε να μην παραδοθούν στον αιμοσταγή βασιλιά. Πράγματι, οι επτά Παίδες παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Θεό και ο Δέκιος τους βρήκε νεκρούς, διατάσσοντας να κλείσουν το στόμιο του σπηλαίου...

Ύστερα από 194 χρόνια και ενώ βασίλευε στο Βυζάντιο ο θεοσεβής Θεοδόσιος ο Μικρός, εμφανίσθηκε μια καινούργια αίρεση που δεν αποδεχόταν την ανάσταση των νεκρών. Ο βασιλιάς προσευχόταν στον Θεό παρακαλώντας να του δείξει τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμούσε την πλάνη. Ο Θεός επέτρεψε τότε να συμβεί το εξής θαυμαστό γεγονός: Στην περιοχή της Εφέσου που βρισκόταν το σπήλαιο, γινόντουσαν τον καιρό εκείνο εργασίες, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε η είσοδος του σπηλαίου, εντός του οποίου ήταν οι κεκοιμημένοι επτά Παίδες και ω του θαύματος αναστήθηκαν άπαντες και συνέχισαν να ζουν όπως ήταν πριν τον θάνατό τους, ενθυμούμενοι ότι ο Δέκιος τους αναζητεί για να τους θανατώσει. Έστειλαν μάλιστα τον Ιάμβλιχο στην αγορά για να αγοράσει άρτο και εισερχόμενος αυτός στην Έφεσο διαπίστωσε ότι η πόλη ήταν αλλαγμένη. Στην είσοδό της δέσποζε το σημείο του Σταυρού, τα σπίτια ήταν διαφορετικά καί οι άνθρωποι άγνωστοι. Συναλλασσόμενος χρήματα στα αρτοποιία για να αγοράσει τον άρτο, οι αρτοπώλες διαπίστωναν ότι τα νομίσματα ήταν παλαιά, έχοντας χαραγμένο το πρόσωπο του προ δύο αιώνων βασιλεύοντος Δεκίου, νομίζοντας ότι ο Ιάμβλιχος είχε βρει κρυμμένο θησαυρό! Για το λόγο αυτό οδηγήθηκε στις αρχές, όπου ανακρινόμενος ευρέθη ότι ήταν άγνωστος αν και δήλωνε Εφέσιος. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι κρύφθηκαν στο σπήλαιο για να αποφύγουν τις σφαγές του Δέκιου, οδήγησε εκεί τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Επίσκοπος Μαρίνος. Εκεί βρέθηκαν ζωντανοί και οι υπόλοιποι Άγιοι, καθώς και τα πειστήρια που τους έπεισαν ότι οι επτά Παίδες είχαν ζήσει σε παλαιότερη εποχή, καταλαβαίνοντας όλοι ότι επρόκειτο για Μέγα θαύμα!
Ο βασιλιάς Θεοδόσιος πληροφορούμενος τα θαυμαστά της Εφέσου, αισθάνθηκε μεγάλη χαρά που ο Θεός εισάκουσε την προσευχή του και του φανέρωσε ότι η ανάσταση των νεκρών είναι αλήθεια και μετέβη ο ίδιος στο σπήλαιο προσκυνώντας τους Αγίους. Κατόπιν, οι Άγιοι επτά Παίδες, ενώπιον όλων παρέδωσαν την ψυχή τους στον Θεό, και την ίδια νύκτα απεκάλυψαν σε οπτασία στον βασιλιά ότι δεν επιθυμούσαν να ταφούν με τιμές, αλλά να ενταφιασθούν εντός του σπηλαίου.
Εν μέσω μεγάλης πανηγύρεως, οι συναχθέντες Επίσκοποι, άρχοντες και ο λαός δόξαζαν τον Θεό που τους φανέρωσε τα περί της αληθινής αναστάσεως των νεκρών.

http://stratisandriotis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου