Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

" Κοίτα , αυτός είναι επίσκοπος!".



ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΠΟΓΚΟΝΤΙΝ.

Παραθέτω ακόμη μια εικόνα που είχα απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. Ερχόταν με το τρένο απο το Λονδίνο. απο την Γαλλία αν θυμάμαι καλά. Μια ομάδα κληρικών - ο συγχωρεμένος Αρχιεπίσκοπος Νικόδημος , ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Σερεμέτιεφ και εγώ- συναντήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο στο σταθμό του τρένου.
Εκείνη την στιγμή έβγαινε έξω απο τον σταθμό ένας γεράκος με καμπούρα φορώντας σανδάλια στα γυμνά του πόδια, κουβαλώντας μια βαριά εικόνα στο στήθος του και μ` ένα καλυμμαύχι που ήταν ελαφρώς λοξά τοποθετημένο. Αν και δεν ήταν στάρετς, είχε την εμφάνιση τέτοιου, όπως ήταν καταπονημένος απο τις μέριμνες της ζωής. Ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε έξω απο το σταθμό και ένας Αγγλος , ένας απλός άνθρωπος , είπε: " Κοίτα , αυτός είναι επίσκοπος!".

Ενιωσε μια τρομακτική πνευματική δύναμη στον Αρχιεπίσκοπο. Πρέπει να προστεθεί, οτι η ίδια εντύπωση που έδινε ο Αρχιεπίσκοπος ίσχυε και για όλους τους άλλους επισκόπους, δηλαδή, όταν είανι στην εκκλησία, αισθάνεσαι ότι είναι ημέρα γιορτής.

Αν και σκέφτεσαι, " αυτή δεν είναι γιορτινή μερα , είναι μια συνηθισμένη μέρα: τρία στιχηρά απο τον Οκτώηχο, τρία απο το Μηνιαίο στον ήχο "Κύριε εκέκραξα" δεν υπάρχει δοξολογία ή πολυέλεος", παρ` ολο αυτά αισθάνεσαι οτι είναι μια γιορτινή μέρα, μια μεγάλη αργία, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι εκεί. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους επισκόπους, αλλά απέχει πολύ απο την πραγματικότητα. Ισχύει προφανώς για τους φορείς της αγιότητας όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιώαννης.
Οπουδήποτε και να ήταν, υπήρχε κάτι ξεχωριστό, ένα αδιόρατο φώς, το οποίο θα αποκαλούσαμε Χάρη, αν και δεν αντιλαμβανόμαστε στην πραγματικότητα αυτήν την λέξη.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ,

ΒΙΒΛ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ.
apantaortodoxias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου