Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 22 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, του Πρεσβυτέρου από την Άγκυρα, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βασίλειος άθλησε επί αυτοκρατορίας του Ιουλιανού του Παραβάτη 360-363 μ.Χ. Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι κορόϊδευε και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Τότε διατάχθηκε από τον έπαρχο να ομολογήσει δημόσια τη άρνηση της πίστης του στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Βασίλειος ο πρεσβύτερος, τότε, χαμογέλασε στην απαίτηση αυτή του έπαρχου και δήλωσε ότι ή ζωή του όλη άνηκε στο Ευαγγέλιο και το Σωτήρα των ψυχών.
Όταν ο έπαρχος τον απείλησε ότι θα τον βασανίσει σκληρά αν δεν αρνηθεί το Χριστό, τότε αυτός απάντησε: «Πώς δε, ενόμισας ότι εγώ θα ήρνούμην τον Χριστόν, αφού και ο τελευταίος εκ των πιστευόντων εις Αυτόν λαϊκών της ενορίας μου, είναι πρόθυμος να χύση το αίμα του δια την Αγίαν μας πίστιν;». Ο έπαρχος Σατουρνίνος, τότε, τον βασάνισε και τον φυλάκισε. Μετά από μερικές ήμερες, πέρασε από την Άγκυρα ο αυτοκράτορας Ιουλιανός. Ενημερώθηκε για τον Άγιο πρεσβύτερο Βασίλειο και διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Άλλα, διαπίστωσε ότι η πίστη του χριστιανού Ιερέα ήταν ακόμη ισχυρότερη. Τότε έδωσε διαταγή και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Βασίλειος, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 362 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπινεύσει, χρῖσμα ἅγιον, ἱεροσύνης, ἐπαξίως ὑπεδέξω Βασίλειε, ὅθεν ὡς θῦμα βασίλειον ἔθυσας, τῷ βασιλεῖ τῶν αἰώνων τοὺς ἄθλους σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου