Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Απάνθισμα λόγων Γέροντος Παισίου


"Εκείνος που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδοέχει υπερηφάνεια και εγωισμό.Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί που υπάρχει  πολύ ταπείνωση."(Γερ.Παίσιος)


" Να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τον παράδεισο. Είναι πολύ στενή η πύλη και μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι όλοι θα σωθούμε".( Γέρων Παϊσιος )


 "Συνετός και μυαλωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αντελήφθη καλώς ότι υπάρχει τέρμα της παρούσης ζωήςκαι σπεύδει και αυτός να θέσει τέρμα εις τα σφάλματα και ελαττώματά του".(Γέρων Παϊσιος)


"Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι μια συνεχής μυστική προσευχή που φέρνει αθόρυβα τις δυνάμεις του Θεού εκεί που χρειάζονταικαι την ώρα που χρειάζονται"  (Γέρων Παϊσιος).


"Να αναθέτουμε το μέλλον μας στο Θεό. Η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό, έχει μητέρα την πίστη, με την οποία προσευχόμαστε και απολαμβάνουμε τους καρπούς της ελπίδας"   (Γέρων Παϊσιος).


"Η πλήρης ανάθεση της ζωής μας στο Θεό,είναι μια λύτρωση από την ανασφάλεια που φέρνει η πίστη στο εγώ,και μας κάνει να χαρούμε τον παράδεισο από αυτή τη ζωή"   (Γέρων Παϊσιος).
"Όταν, από φιλότιμο, κάνουμε τον Θεό να χαίρεται με τη ζωή μας, τότε Εκείνος δίνει άφθονες τις ευλογίες του στα φιλότιμα παιδιά του" (Γέρων Παϊσιος).


"Όταν αγωνίζεται με ελπίδα ο άνθρωπος,έρχεται η θεία παρηγοριά και  νιώθει έντονα η ψυχή τα χάδια της αγάπης του Θεού" (Γέρων Παϊσιος).


"'Οσο περισσότερο ζει κανείς την κοσμική ζωή,τόσο περισσότερο άγχος κερδίζει.  Μόνο κοντά στο Χριστό κανείς ξεκουράζεταιγιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος για το Θεό"  (Γέρων Παϊσιος).


"Η ανώτερη χαρά βγαίνει από τη θυσία.  Μόνον όταν θυσιάζεται κανείς συγγενεύει με τον Χριστό,γιατί ο Χριστός είναι θυσία"  (Γέρων Παϊσιος).


"Ο Θεός από εμάς θέλει μόνο την προαίρεση και την αγαθή διάθεσηπου θα την εκδηλώνουμε με το λίγο φιλότιμο αγώνα μας και την συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας.  Όλα τα άλλα μας δίνει εκείνος"  (Γέρων Παϊσιος).


"Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του από καθαρή αγάπη,ξεκουράζεται με την κούραση!  Αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και τεμπελιάζει,κουράζεται με το να κάθεται!"  (Γέρων Παϊσιος).


"Πνευματική πρόοδος υπάρχει, εκείπου υπάρχει η αίσθηση ότι όλα είναι χάλια"  (Γέρων Παϊσιος).


"Να μην θυμάσαι τα κρύα του χειμώνα, γιατί θα κρυώνεις και τον Αυγουστο"  (Γέρων Παϊσιος).


"Όσο ζει ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να δίνει πνευματικές εξετάσεις. Μετεξεταστέος δεν υπάρχει.  Ας αγωνιστούμε να πιάσουμε έστω την πνευματική βάσηγια  να περάσουμε στον παράδεισο"  (Γέρων Παϊσιος).


"Μακάριοι είναι όσοι έχουν στην καρδιά τους άξονα τον Χριστό και περιστρέφονται χαρούμενοι γύρω από το άγιο όνομά του, νοερώς και αδιαλείπτως"  (Γέρων Παϊσιος).


"Στον ουρανό δεν ανεβαίνει κανείς με το κοσμικό ανέβασμα, αλλά με το πνευματικό κατέβασμα.  Μόνο έτσι, βαδίζοντας "χαμηλά", χωράει από την στενή πύλη του παραδείσου"  (Γέρων Παϊσιος).


"Δεν μπορούν να μας συμφιλιώσουν με τον Θεό τόσο οι σωματικοί αγώνες και οι κόποι,όσο η συμπάθεια της ψυχής και η φιλανθρωπία και η προς τον πλησίον αγάπη"  (Γέρων Παϊσιος).


"Η αγάπη μας πρέπει να είναι ίδια προς όλους.  Μόνο τότε είναι αγάπη Θεού. Κάτω από αυτήν τα πάντα λυγίζουν.  Δίπλα της όλα λειώνουν"  (Γέρων Παϊσιος).


"Όταν έχουμε αυτογνωσία,τότε γίνεται η "πνευματική διάσπαση" του ατόμου μας.  Έτσι απελευθερώνεται η ενέργειακαι ξεπερνάμε την βαρύτητα της φύσεώς μαςκαι διαγράφουμε πνευματική τροχιά"  (Γέρων Παϊσιος).


"Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται  και δεν εξηγείται"  (Γέρων Παϊσιος).


"Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.  Η αυτοπεποίθηση είναι εμπόδιο στη Θεία Χάρη.  Όταν αναθέτουμε τα πάντα στο Θεό,αυτός "υποχρεώνεται" να μας βοηθήσει"  (Γέρων Παϊσιος).


"Ελέγχοντας το κακό, δε βγαίνει τίποτε.  Παρουσιάζοντας όμως το καλό, ελέγχεται από μόνο του το κακό.  Μόνο με καλά παραδείγματα ελέγχονται  όσοι έκαναν μόδα την αμαρτία!"  (Γέρων Παϊσιος).


"Πνευματική ωριμότητα είναι να πιστέψουμε ότι δεν κάνουμε τίποτε! Μόνο μέσα στην ταπεινή κατάσταση της απογοητεύσεως από τον εαυτό μας κρύβεται η καλή πνευματική κατάσταση" (Γέρων Παϊσιος).


"Ο Θεός δεν επιτρέπει καμιά θλίψη και κανένα κακό,αν μέσα απ' αυτά δεν βγει κάτι καλύτερο από αυτό που εμείς ανθρώπινα θεωρούσαμε ότι είναι το  παν!" (Γέρων Παϊσιος).


"Η μεγαλύτερη αρρώστια είναι η υπερηφάνεια, η οποία μας μετέφερε από τον παράδεισο στη γη και από τη γη προσπαθεί να μας πάει στην κόλαση" (Γέρων Παϊσιος).


"Εάν θέλεις να "πιάσεις" τον Θεό, για να σε ακούσει, όταν προσευχηθείς,γύρισε το κουμπί στη ταπείνωση, γιατί σ'αυτήν την συχνότητα εργάζεται ο Θεός"  (Γέρων Παϊσιος).


"Δεν πρέπει να αποφεύγουμε την αμαρτία για να μην πάμε στην κόλαση, αλλά από αγάπη και φιλότιμο για να μην λυπήσουμε τον ευεργέτη μας Χριστό"  (Γέρων Παϊσιος).


"Εκείνος που για να πιστέψει στο Θεό ζητά θαύματα, δεν έχει αρχοντιά.  Για το Θεό αυτό έχει αξία..Να αγαπήσουμε τον Θεό μόνο και μόνο επειδή είναι αγαθός"  (Γέρων Παϊσιος).


"Οι αγνοί λογισμοί εξαγνίζουν την ψυχή μαςκαι αχρηστεύουν τα όπλα του δαίμονος της πορνείας, διότι μέσα στο αγνό σώμα διατηρείται η αγνή ψυχή και στην οποία παραμένει η Θεία Χάρις"  (Γέρων Παϊσιος).


"Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πρόνοια του Θεού, και όπου υπάρχει η πρόνοια του Θεού, σίγουρα αυτό που συμβαίνει, όσο πικρό κι αν είναι, θα φέρει ωφέλεια στην ψυχή"  (Γέρων Παϊσιος).


"Φροντίστε να γεμίσετε τη κασέτα της καρδιά σας τώρα που είστε νέοι.  Γιατί αλλιώς, όταν γεράσετε, ανάμεσα από βυζαντινή μουσική θ' ακούγονται και μπουζούκια"  (Γέρων Παϊσιος).


"Ο Θεός βοηθάει και δεν αδικεί!  Βλέπει πιο πέρα και τον ενδιαφέρει, σαν καλός πατέρας, να μας έχει κοντά του στον παράδεισο.Γι' αυτό δίνει δοκιμασίες σ' αυτή τη ζωή" (Γέρων Παϊσιος).


Συλλογή Παναγιώτη Δημάδη./euart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου