Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ

 

¶ 
Ο Ιησούς τους είπε πάλιν: 
" Ειρήνη σ' εσάς. Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι στέλνω κι εγώ εσάς". 
Έπειτα από τα λόγια αυτά, φύσηξε στα πρόσωπα τους και τους λέει: 
" Λάβετε ¶γιο Πνεύμα. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες• σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι". ( Κατά Ιωάννη 20,21) 
Β 

Μετάνοια - Θεία Εξομολόγηση Με Συντριβή Καρδίας - Θεία Κοινωνία - Κάθαρση Απο Τα Πάθη - Ένωση Με Τον Θεό - Καθαρή Σκέψη - Αγιασμός Του Πιστού - Αιώνια Θεία Κοινωνία Στον Παράδεισο 

Γ 
Ο ληστής "λογικά" έπρεπε να τιμωρηθεί σκληρά απο τον Θεό για τις πράξεις του. Με την λογική των ανθρώπων, αλλά ο Θεός που είναι γεμάτος απο ευσπλαχνία, συγχωριτικότητα, μακροθυμία και την τέλεια μορφή της αγάπης, δέκτηκε τον πραγματικά μετανοημένο ληστή, που ταπεινόθηκε και είδε οτι άξιζε να τιμωρηθή και ζήτησε το έλεος του Θεού. Ο μετανοημένος ληστής, εξομολογούμενος στον ίδιο τον Κύριο, οδηγήται απο τον ίδιο τον Ιησού Χριστό πρώτος στον Παράδεισο. 
Δ 
Το τι έκανα σκεύθηκα, αληθινά φρικτό και αποτρόπαιο. Τρόμαξα. Ο Θεός τα πάντα συγχωρεί και όλους περιμένει για την ουράνια Βασιλεία του. Μετάνοιωσα. Εξομολογήθηκα τα άρρωστα αμαρτήματα μου στον πνευματικό μου πατέρα. Μου έδωσε συγχώρηση αμαρτημάτων. Συγνώμη Θεέ μου για τα αμαρτήματα μου. Τρομερό το ύψος των αμαρτιών μου. ¶φθαστο όμως το ύψος της αγάπης σου για ολόν τον κόσμο. 
¶θως Ανδρέου 
28/9/02 


Απαραίτητο είναι και το μυστήριο της μετάνοιας για να μπούμε στον Παράδεισο. 
Ο άνθρωπος, μετά το βάπτισμα, δεν είναι δυνατόν μα μένη άγιος και αναμάρτητος μέχρι του θανάτου του. Αλλά απο ενάντιες δυνάμεις αρπαχθής, η παρακινούμενος απο τον εαυτό του, τον κόσμο και τον Διάβολο μπορεί να πέση στην αμαρτία. Γι' αυτό ο Θεός έδωκε το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Κανείς δεν θα βρικόταν στον Παράδεισο, αν δεν υπήρχε αυτό το Μυστήριο. 
Προσοχή όμως: Μην πης, άνθρωπε, οτι αμαρτάνω τώρα και κατόπιν θα εξομολογηθώ για να συγχωρηθώ. Αυτό είναι πονηρία και ο Θεός δεν την ανέχεται " ΑΝ Θεληματικός αμαρτανομεν, μετά που πήραμεν την επίγνωση της αλήθειας, ουκέτι περι αμαρτιών απολείπεται θυσία" (Εβρ. 10, 26) 
Μέσο αυτού του μυστηρίου έρχεται η Θεία Χάρις και καθαρίζει τον αμαρτωλόν. Είναι το δεύτερο βάπτισμα. Και όμως υπάρχουν Χριστιανοί σήμερα που έχουν χρόνια και δεκαετηρίδες να εξομολογηθούν. Μερικοί μάλιστα ουδέποτε στη ζωή τους. Πώς θα σωθούν αυτοί; Δεν σκέπτονται οτι θα ακούσουν απο τον Κύριο " Εσύ πως μπήκες εδώ χωρίς να έχης ένδυμα για τον γάμο;" 
Πώς είναι ο Παράδεισος 
Αρχιμ. Χαραλάμπους Δ. Βασιλόπουλου 
Αθήνα 1975 

2. 
Όταν φοράμε καθαρά ρούχα, που λάμπουν απο καθαριότητα, νιώθουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση. 
Τι συμβαίνει όμως στη συνέχεια; Διατηρούμε τα καθαρά ρούχα στην κατάσταση που τα φορέσαμε πρίν; Δυστυχώς όχι! Τα ρούχα που φορούμε λερώνονται είτε απο δική μας απροσεξία είτε απο απροσεξία άλλων. 
Όταν όμως τα ρούχα μας λερωθούν εξακολουθούμε να τα φορούμε λερωμένα; Μήπως η πρώτη μας έγνοια δεν είναι να αλλάξουμε και να φορέσουμε καθαρά ρούχα; 
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχή. Στο Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος, η ψυχή μας ντύνεται με ένα κατάλευκο και πεντακάθαρο χιτώνα, με την Χάρι του Αγίου Πνεύματος. Το κακό και η αμαρτία όμως λερώνουν αυτόν τον καθαρό χιτώνα της ψυχής. Ακούμε εύκολα τον διάβολο ενώ βαρυκοούμε στις εντολές του Κυρίου και η ψυχή μας λερώνεται απο την αμαρτία. 
Το ερώτημα που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή είναι: Υπάρχει τρόπος, που να καθαρίζει τον άνθρωπο απο τις αμαρτίες του και να του χαρίζει ξανά την καθαρότητα της ψυχής; Υπάρχει κάποια λύση, που σαν πλυντήριο να καθαρίζει ξανά τον λερωμένο μας χιτώνα; 
Υπάρχει λύσις και αυτή είναι το Μυστήριο της Μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως. 
Το Μυστήριο αυτό είναι ένα απο τα επτά Μυστήρια της εκκλησίας μας, και το οποίο είναι επαναλλαμβανόμενο Μυστήριο, δηλαδή, πρέπει να γίνεται πολλές φορές. 
Όπως τα ρούχα όταν λερωθούν, τα πλέννουμε, όσες φορές κι αν τα λερώσουμε, έτσι και την ψυχή μας πρέπει να την λούζουμε στο Ιερό αυτό Μυστήριο, όσες φορές διαπιστώσουμε πως έχει λερωθεί απο τις αμαρτίες. 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαπιστώσουμε και να παραδεχθούμε πως ο λερωμένος χιτώνας της ψυχής μας εμποδίζει να είμαστε κοντά στο Θεό. 
Ακολούθως πρέπει να νοιώσουμε λύπη και στεναχώρια, όπως νιώθουμε λύπη όταν λερωθεί ένα όμορφο μας φόρεμα. Η λύπη αυτή είναι σωτήρια γιατί μας κάνει άλλη φορά να είμαστε προσεκτικοί. Η συναίσθηση αυτή, οτι λερώσαμε τον χιτώνα της ψυχής μας, μας βοηθά να αναζητήσουμε τον τρόπο να την καθαρίσουμε. Αυτό το συναίσθημα είναι το βαθύ συναίσθημα της Μετανοίας. 
Στο Μυστήριο της Ιερής Εξομολογήσεως ανταμώνονται ο Θεός και ο άνθρωπος. Ο Θεός απο την μια, δέχεται τον αμαρτωλό άνθρωπο, σε οποιανδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται. Δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να ομολογήσει τις αμαρτίες του και να ζητήσει συγνώμη. Συγχωρεί τον άνθρωπο και τον βοηθά να ζήσει ξανά μιαν καινούρια ζωή. Ο χιτώνας μας καθαρίζεται απο την μετάνοια και συντριβή της καρδίας μας και με την ευσπλαγχνία του Παντοκράτορος. Ο άνθρωπος επιστρέφει στο Θεό, ομολογεί τις αμαρτίες του, ζητά συγνώμη, υπόσχεται να ζήσει συμφωνα με το θέλημα του Θεού και παίρνει απο τον Θεό κάθαρσι αμαρτιών, διαύγεια και υγιή νου, αγιασμό και ενώνεται στο τέλος με την Θεία Κοινωνία με τον Θεό. 
Αναγνωρίζοντας τις αμαρτίες μας είναι βασικό βήμα για να καθαρισθούμε. Γιατί αν δεν αναγνωρίσουμε πως σφάλλαμε, πως κάναμε λάθη, απο εγωισμό και άρνηση του Θεού, δεν πρόκειται τότε να διορθωθούμε. 
Με την αναγνώριση των λαθών μας, ακολουθεί η απόφαση για το Ιερό Μυστήριο. Χωρίς αναβολή, πρέπει να οδηγηθούμε στην εξομολόγηση. 
Έπειτα να ομολογήσουμε μπροστά στον πνευματικό μας τις αμαρτίες μας. Ο Ιερέας είναι ο αντιπρόσωπος του Θεού. Θα ακούσει και θα μας βεβαιώση οτι ο Θεός μας δέχεται με αγάπη και μας συγχωρεί, και θα μας συμβουλέψει εκ μέρους του Θεού τι πρέπει να κάνουμε και τι να προσέξουμε, για να παραμείνουμε κοντά στο Θεό πατέρα. 
Προτού πάμε στην εκκλησία για να εξομολογηθούμε, καλό είναι αν εξετάζαμε τον εαυτό μας προσεκτικά. Να καθήσουμε σε ενα ήσυχο μέρος και να σκεφτούμε προσεκτικά πως συμπεριφερθήκαμε μπροστά στον συνάνθρωπο μας που είναι η εικώνα του ίδιου του Θεού. Ακόμη μπορούμε να συμβουλευτούμε περισσότερο για την Ιερά Εξομολόγηση και τις αμαρτίες που υπάρχουν, απο διάφορα ορθόδοξα βιβλιαράκια που μιλούν για αυτήν, αλλά και Πατερικά Βιβλία που βοηθούν τον πιστό στην διαφότηση εναντίων των παθών. 
Πιό κάτω μπορούμε να δούμε κάποιες ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε για την Ιερά Εξομολόγηση. Βοηθάει πολύ αν γράψουμε σε κάποιο χαρτάκι τις αμαρτίες μας για να μην ξεχάσουμε κάτι την ώρα που θα βρισκόμαστε στο εξομολογητήριο. 
Η ζωή μου μπροστά στον Θεό 
- Ευχαριστώ τον Θεό για τα αγαθά που μου δίνει με μια προσευχή; 
- Μήπως μίλησα χωρίς σεβασμό για τον Θεό την Παναγία ή για κάποιον άλλο Αγιο; 
- Αγαπώ τον Θεό που σταυρόθηκε απο την αγάπη του για εμένα; 
- Ομολογώ την πίστη μου μπροστά στους άλλους; 
- Στέκομαι με ευλάβεια και προσεκτικά στην Έκκλησία; 
- Μήπως σε κάποια ατυχία που σου συνέβηκε, αγανάκτησες με τον Θεό; 
- Σέβεσαι τους Ιερείς, ή τους κατηγορείς; 
Η ζωή μου μπροστά στους άλλους ανθρώπους 
- Σέβεσαι τους γονείς και τους δασκάλους σου; 
- Αγαπάς τα αδέλφια, τις γιαγιάδες, τους παππούδες αλλά και τους εχθρούς σου; 
- Δείχνεις συμπόνια όταν κάποιος ζητά βοήθεια και μπορείς να του δώσεις; 
- Μήπως έχεις κάποιο ελάττωμα απο αυτά 
ζηλεύεις; 
μισείς; 
νευριάζεις; 
τσακώνεσαι; 
ειρωνεύεσαι και περιπαίζεις; 
περιφρονείς; 
κατακρίνεις; 
λές ψέματα; 
έχεις σχέσεις πριν απο τον γάμο ή έξω απο αυτόν; 
έκλεψες; 
δολοφόνησες ή έκανες έκτρωση; 
Ολα αυτά τα αμαρτήματα μας οδηγούν στην απώλεια στην αιώνια κόλαση αλλά ο Πανάγοθος Θεός μας δέχεται πίσω αν ζητήσουμε συγχώρηση και αλλάξουμε ριζικά την ζωή μας. 
Η προσωπική μου ζωή 
- Έχεις καλωσύνη; 
- Κάνεις καλές πράξεις όπου μπορείς; 
- Αγαπάς όλους τους ανθρώπους; 
- Έχεις καλές παρέες ή κάνεις παρέα με ανθρώπους που θα σε οδηγήσουν σε αμαρτήματα; 
- Μήπως λες αισχρόλογα ή κάνεις άσχημες χειρονομίες; 
- Διαβάζεις άσεμνα και αισχρά βιβλία και περιοδικά; 
- Βλεπεις ανήθικα και αισχρά έργα στην τηλεόραση ή αλλού; 
- Μήπως η ενδυμασία σου είναι προκλητική; 
- Ορκίστηκες ή ψευδορκίστηκες κάποτε; 
- Φωνάζεις, βρίζεις, θυμώνεις; 
- Είσαι έτοιμος να στερηθείς κάτι για τον συνάνθρωπό σου και να κάνεις έστω και μια μικρή ελεημοσύνη; 
- Μήπως κάνεις κακές ή αισχρές σκέψεις; 
- Διαβάζεις τα ζώδια ή την τύχη σου που είναι επινοήματα δαιμονικά; 
- Μήπως βλασφημείς; 
Όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι ένας μικρός κατάλογος αμαρτημάτων. Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες αμαρτίες που πρέπει ο καθένας να ψάξει μέσα του και να τις βρεί να μετανοήση και να τις εξομολογηθή γιατί μονο τότε θα μπορέσει να βρεί την γαλήνη και την ηρεμία και να μπορέση να Αγιασθή η ψυχή. 
Σκέψου για κάθε πράξη σου αν ο Θεός ήταν στη θέση σου θα την έκανε ή οχι. Αν είναι καλή πράξι ο Θεός φυσικά και θα την έκανε, αλλά αν είναι ενάντια στην αγάπη και την φιλανθρωπία τότε την πράξη αυτή δεν θα την έκανε ο Θεός αλλά μόνο εκείνος που τον παρακούει. 
Προσευχήσου λίγο να σε φωτίση ο Θεός να κάνεις μια καλή εξομολόγηση, να μπορέσεις να δεις όλα σου τα σφάλματα και να μην κρύψης τίποτα γιατί αυτό είναι πονηρία μπροστά στον Θεό. 
Οι ¶γγελοι στον ουρανό θα πανυγηρίζουν για την ψυχή σου μετά την Ιερά Εξομολόγηση. Βγαίνοντας απο το Εξομολογητήριον θα είσαι κατάλευκος και αγνός Αγγελος. Θα νιώθεις ξαλαφρωμένος και χαρούμενος που ξεκινάς και πάλι με καθαρή και φωτισμένη απο το ¶γιο Πνεύμα καρδία και νού. Ο Χριστός θα κατοική μέσα σου. 
Όλα αυτά θα τα δοκιμάσεις αν ξεκλειδώσεις την πόρτα της καρδιάς στον Ιησού που τόσο σε αγαπά. Το κλειδί της πόρτας αυτής θα το πάρεις απο την Ευχή Της Εξομολογήσεως. Εμπρός λοιπόν! Μην αναβάλλεις να ανοίξεις για να ξεχυθεί μέσα σου η Ουράνια Βασιλεία Των Ουρανών. 

Πρίν τη Θεία Εξομολόγηση μείνε σε ησυχία για αρκετή ώρα και σκέψου τα αμαρτήματα σου όλα αρχίζοντας να ενθυμήσαι τα σχετικά με την κλοπή, την πορνεία, την γαστριμαργία και λαιμαργία, την ακηδία, την ματαιοδοξία, τον θυμό, την ανυπακοή και την υπερηφάνεια. Υπάρχουν κι άλλα. Η "Κλίμαξ" του Αγίου Ιωάννου τα αναλύει σε βάθος όλα αυτά και θα σας ωθήση προς την αρετή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου