Από το νεανικό περιοδικό «ΕΣΥ» Νοεμ. - Δεκ. 2008, Νο 55
...Σε καμμία περίπτωση δεν
μπορούμε να δεχθούμε ότι πρόκειται
για επιστήμη, αφού προϋποθέτει πίστη σε
μη επιστημονικά δεδομένα και έχει σαφώς
ένα θρησκευτικό (ταοϊστικό) υπόβαθρο...
Το Feng Shυί ισχυρίζεται ότι βοηθά στην υγεία, ευημερία, στον γάμο, στην οικογένεια, στην καριέρα αυτών που το εξασκούν. Για όλα υπάρχει η λύση από τους "ειδικούς". Και όλες
οι συμβουλές βέβαια χρεώνονται οπό συμβούλους του Feng Shυί. Παραμένει όμως
αμέτρητα βασανιστικό το ερώτημα: Με τόσες ιδιότητες που του προσδίδουν οι Κινέζοι πώς και εκατομμύρια των Κινέζων γνωρίζουν μόνο μιζέρια στη χώρα τους;
- Αν θέλεις να έχεις μια επαγγελματική επιτυχία, θα πρέπει να τοποθετήσεις έτσι όπως σου έδειξα τα έπιπλα σου.
- Για να βελτιώσεις την σχέση σου με τον σύντροφο σου, αγόρασε μερικούς κρυστάλλους και τοποθέτησε τους σε μια γωνία της κρεβατοκάμαρας».
- Ωωωωωωχχχχχχ!!! Έβαλες τον καναπέ πίσω από την πόρτα; Αυτό είναι αντίθετο στο τσι!! Φράσεις σαν κι αυτές ακούμε πλέον όλο και πιο συχνά δεξιά και αριστερά από ανθρώπους «ειδικούς», οι οποίοι ορίζουν τη σωστή θέση για να τοποθετήσουμε το τραπέζι μας, το παράθυρο κλπ. προκειμένου, όπως λένε, να μην εμποδίζουμε την ροή της ευεργετικής ενέργειας chi. Ακολουθώντας τις συμβουλές τους θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι η τύχη μας δουλεύει! Όλα αυτά δεν είναι κάτι άλλο απ' αυτό που μας είναι γνωστό ωςFeng Shυί (φενγκ σουι). Ας δούμε λοιπόν περί τίνος πρόκειται.
Φένγκ Σού
ι
Γενικά " Feng Shυί " σημαίνει "άνεμος και νερό".Αποτελεί ένα ζωτικό και παρακινητικό συστατικό της σοφίας της αρχαίας Κίνας. Είναι ένα κράμα αρχαίας σοφίας, μυστικιστικών πεποιθήσεων, κουλτούρας και γνώσης του σώματος βασισμένο στη συμπαντική ενέργεια, που περιγράφεται μέσα από πολύχρωμους συμβολισμούς... Θα μπούμε στον άθικτο κόσμο των δράκων, των τίγρεων, του ανέμου, του νερού, των θετικών και αρνητικών ενεργειών, του Γιν και του Γιανγκ, στη ροή της ενέργειας, στις συμπαντικές αναπνοές και τις επιδράσεις των στοιχείων της φύσεως...
Για την Ορθοδοξία το νερό και ο άνεμος και γενικότερα όλα τα στοιχεία της φύσεως είναι αγαθά που παρέχονται από τον Θεό στους ανθρώπους. Όμως όλα αυτά είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και ανάλογα με το πώς θα τα χρησιμοποιήσει (προς ωφέλεια ή βλάβη του) θα έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ο κόσμος των δράκων, των τίγρεων, του ανέμου, του νερού, των θετικών και αρνητικών ενεργειών, κ.λπ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας έμμεσος τρόπος για την είσοδο μας στον μυστικισμό, δηλ. στον χώρο του αποκρυφισμού και της μαγείας και γιατί όχι και του σατανισμού.
Γιν και Γιανγκ. Το Feng Shυί είναι μια παλιά κινεζική επιστήμη, που γίνεται πιο εύκολα κατανοητή αν ειδωθεί μέσα από την προοπτική της κινέζικης άποψης για το σύμπαν, τον ουρανό και την γη. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο συμπαντικές δυνάμεις, δύο αντίθετες μεν αλλά συμπληρωματικές ενέργειες που σχηματίζουν το σύμπαν και οτιδήποτε μέσα σ'αυτό. Αναφέρονται στις δύο αυτές ενέργειες ως "Γιν" και "Γιανγκ". Μαζί το Γιν και το Γιανγκ απαρτίζουν μια ισορροπημένη ολότητα, γνωστή ως ΤΑΟ - ή "η Οδός"- η αιώνια αρχή της αρμονίας του ουρανού και της γης. Το καλό ευοίωνο Feng Shυί μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν υπάρχει ισορροπία στην αρμονία μεταξύ Γιν και Γιανγκ
Για την Ορθοδοξία υπάρχει ένας Θεός, Τριαδικός (ένας Θεός, τρία πρόσωπα) που είναι η αρχή των όντων δηλαδή η αιτία που δημιούργησε τον ουρανό και την γη, όλο τον υλικό και τον πνευματικό, τον ορατό και τον αόρατο κόσμο. Τελευταίο και κορυφαίο δημιούργημα του υλικού κόσμου είναι ο άνθρωπος. Ο Θεός γίνεται αντιληπτός μόνο από τις ενέργειες του και όχι από την ουσία του. Δεν υπάρχουν δύο δυνάμεις, αλλά ο άνθρωπος ελεύθερος να καθορίσει τις επιλογές του, καλείται να φθάσει στην αγιότητα, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του Θεού για να ενωθεί μαζί Του.
Για την Ορθοδοξίατο σύμβολο προστασίας των χριστιανών είναι ο Σταυρός πάνω στον οποίο ο μονογενής Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, αφού πρώτα έγινε άνθρωπος με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και από την παρθένο Μαρία (Παναγία μας) κατόπιν για τις δικές μας αμαρτίες σταυρώθηκε, θυσιάστηκε και αναστήθηκε νικώντας τον θάνατο. Αυτό το σύμβολο της θυσίας του θεανθρώπου Ιησού, υπήρξε και υπάρχει σαν σύμβολο θυσίας για όλους τους χριστιανούς, και αποτελεί όπλο κατά των αντίθεων δυνάμεων.
Γραμμές ενέργειας. Το Feng Shυί υποστηρίζει ότι περιβάλλον είναι γεμάτο από αόρατες αλλά
ισχυρές γραμμές ενέργειας -μερικές ευνοϊκές και μερικές ολέθριες- και ότι οι γραμμές αυτές κουβαλούν είτε αρμονία είτε δυσαρμονία, υγεία ή αρρώστεια, ευημερία ή φτώχεια. Σύμφωνα με το Feng Shυί, οι ευνοϊκές γραμμές αποτελούν αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν ως την "κοσμική (συμπαντική) αναπνοή του Δράκοντα", αλλοιώς Sheng Chi. Οι μη ευνοϊκές γραμμές αναφέρονται ως η "αναπνοή που σκοτώνει", αλλιώς Shar Chi. Η αναπνοή αυτή δημιουργείται από την παρουσία κοφτερών, μυτερών αντικειμένων ή γραμμών μέσω των οποίων διοχετεύεται κακό Feng Shυί. Στη σελίδα 72 του βιβλίου What is Feng Shυί, αναφέρεται ότι ο σταυρός πάνω σε ταφόπετρες θεωρείται ότι δημιουργεί εξαιρετικά άτυχο Feng Shυί.
Για την Ορθοδοξία οι αντίθεες δυνάμεις που υπάρχουν είναι πνεύματα πονηρά και ακούν στο όνομα δαίμονες. Είναι το 10° τάγμα των πρώην αγγέλων το οποίο με αρχηγό τον Εωσφόρο επαναστάτησε εναντίον του θεού, εξέπεσε από την αρχική του αγγελική κατάσταση, και πλέον ανήκει στις δυνάμεις του σκότους. Οι δαίμονες σκοπό έχουν να πληγώσουν τον θεό, και προσπαθούν να βλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο τους ανθρώπους έχοντας απώτερο σκοπό να κολάσουν την ψυχή του ανθρώπου και κατά συνέπεια να λυπήσουν τον Θεό που αγαπά τους ανθρώπους. Οι υπόλοιπες ουράνιες δυνάμεις ακούνε στο όνομα άγγελοι και παρέμειναν κοντά στο Θεό μετά την επανάσταση του Εωσφόρου. Έργο τους εκτός από την δοξολογία του Θεού είναι να βοηθούν τους ανθρώπους να εκτελούν το θέλημα του Θεού.
Δηλητηριώδη τόξα.Τα τόξα αυτά μπορεί να είναι ίσιοι δρόμοι, οι κοφτερές γωνίες της στέγης ενός κτιρίου, ένα δένδρο, οι πύργοι ή πυλώνες της ηλεκτρικής, οι άκριες ενός ψηλού κτιρίου, ένας σταυρός, μια προεξέχουσα γωνία ή οποιοδήποτε αντικείμενο έχει απειλητικό παρουσιαστικό. Η ενέργεια από ένα δηλητηριώδες τόξο ταξιδεύει σε ίσιες γραμμές μεταφέροντας κακή τύχη και άλλες απεχθείς συνέπειες. Όσο πιο μυτερά και πιο απειλητικά είναι αυτά τα τόξα τόσο πιο μεγάλες είναι οι συνέπειες (αρρώστειες, χαμένες ευκαιρίες, νομικές διαμάχες, καβγάδες, οικονομικές ζημιές και πολλά άλλα). Όταν δημόσια κτίρια βρίσκονται εκτεθειμένα σε τέτοια δηλητηριώδη τόξα, τότε οι συνέπειες είναι αρκετά μεγάλες. Επίσης, το Feng Shυί κάνει αναφορά σε διάφορα ζώα και το συμβολισμό τους, και συστήνει να έχουν στα σπίτια τους οι άνθρωποι αντικείμενα με τέτοιες παραστάσεις (στολίδια, πίνακες κ.ά.).
Για την Ορθοδοξίαούτε τα τόξα, ούτε οι κοφτερές γωνίες, ούτε η κορυφή ενός δένδρου που μπορεί να έχει ένα αιχμηρό άκρο, δεν μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει την ζωή των ανθρώπων. Βέβαια πολλές φορές χρησιμοποιούνται αντικείμενα για να εξυπηρετήσουν αποκρυφιστικά, μαγικά (δαιμονικά δηλαδή) σχέδια. Οι άνθρωποι πλασμένοι ελεύθεροι από τον Θεό έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την πορεία τους, θετική ή αρνητική. Ο Θεός δεν παραβιάζει το αυτεξούσιο του ανθρώπου έστω και προς το καλό του ανθρώπου. Ο άνθρωπος με τη συμμετοχή του στα Μυστ ήρια της Εκκλησίας αγιάζεται και προστατεύεται από κάθε δαιμονική επιρροή.
Κινέζικη Αστρολογία και Feng Shυίυπόσχονται όχι μόνο ευημερία, πλούτη, υγεία, επιτυχή καριέρα, επιτυχημένο γάμο, έξυπνα παιδιά κ.τ.λ. αλλά έχουν και κοινές βάσεις και αρχές. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο, αφού η κινέζικη αστρολογία αποκαλύπτει τον προορισμό κάποιου σύμφωνα με την τύχη του ουρανού, ενώ το Feng Shυί συνδέεται με την γήινη τύχη. Αυτό το λαμβάνουν πολύ καλά υπόψιν τους όσοι θα δώσουν συμβουλές για το Feng Shυί, αφού πριν δώσουν συμβουλές μελετούν τον αστρολογικό πίνακα του πελάτη τους. Τα πέντε στοιχεία · Νερό, Ξύλο, Μέταλλα, Γη και Φωτιά υπάρχουν τόσο στην Κινέζικη Αστρολογία όσο και στο Feng Shυί.
Για την Ορθοδοξίατα άστρα σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζουν, ούτε βέβαια ορίζουν και δεν διαγράφουν την ζωή του ανθρώπου. Επίσης η αστρολογία, αφού δεν είναι επιστήμη, δεν είναι αποδεκτή από την Εκκλησία μας, γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε με ελεύθερη βούληση που δεν καθορίζεται από τους αστρικούς παράγοντες ή άλλες δυνάμεις της φύσης. Επίσης πίσω από την αστρολογία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κρύβεται ο αποκρυφισμός που είναι είδος μαγείας. Την αστρολογία πρέπει να την διαχωρίζουμε από την Αστρονομία που είναι επιστήμη και φυσικά είναι αποδεκτή από την Εκκλησία.
Εφαρμογές του Φενγκ Σούι. Με βάση την φιλοσοφία του Feng Shυί, η ευημερία και ευτυχία του ανθρώπου στηρίζεται στην ουράνια τύχη, την τύχη της φύσης και την ανθρώπινη τύχη. Έτσι, το κάθε τι γίνεται για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για να γίνει κάποιος δέκτης και των τριών αυτών δυνάμεων. Για να προσελκυσθεί η καλή τύχη αλλά και να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες από την δυσαρμονία που προκαλεί η απρόσεκτη λειτουργία του Feng Shυί, υπάρχουν ένα σωρό προϋποθέσεις και παροτρύνσεις. Αυτό μπορεί να είναι το σχήμα ή η θέση ενός κτιρίου, ενός δωματίου, ενός αντικειμένου, το υλικό από το οποίο αυτό είναι φτιαγμένο, το χρώμα του, το μέγεθος του, ο φωτισμός, τα λουλούδια που υπάρχουν στο χώρο, το αν το νερό που υπάρχει είναι καθαρό και κρυστάλλινο και ένα σωρό άλλα.
Για την Ορθοδοξίατίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει και δεν υπάρχει ουράνια τύχη, ούτε τύχη της φύσης, ούτε ανθρώπινη τύχη. Η Ορθοδοξία δέχεται ότι ο Θεός είναι πάνσοφος και η πρόνοια Του άλλωτε, επιτρέπει, άλλοτε επεμβαίνει και άλλοτε λειτουργεί με έναν άγνωστο σε μας τρόπο που όμως πάντοτε είναι προς το συμφέρον μας. Ο Θεός γνωρίζει ως Παντογνώστης τι θα συμβεί, αλλά ΔΕΝ προκαθορίζει τα πράγματα. Προσφέρει στον άνθρωπο τις ευκαιρίες που χρειάζεται, αλλά εκείνος (ο άνθρωπος δηλ.) επιλέγει αν θα τις εκμεταλευθεί.
ΚΡΙΤΙΚΗ:
Επομένως, βλέπουμε πως το Feng Shυί προέρχεται από την κινέζικη θρησκεία του Ταοϊσμού ενώ στα πλαίσια του Νew age, που το υιοθετεί, εμπλέκεται σ' αυτό και ο αποκρυφισμός. Έτσι, σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι πρόκειται για επιστήμη, αφού προϋποθέτει πίστη σε μη επιστημονικά δεδομένα και έχει σαφώς ένα θρησκευτικό (ταοϊστικό) υπόβαθρο. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως το Feng Shυί πολεμήθηκε ιδιαίτερα στην μαοϊκή Κίνα ως «φεουδαλιστική δεισιδαιμονική πρακτική». Σε αντίθεση με όλα αυτά, η Ορθοδοξία μας διδάσκει πως όλα τα αγαθά παρέχονται από τον Θεό και Πατέρα μας, όποτε και όσα Εκείνος θέλει και γνωρίζει ότι θα είναι για το συμφέρον μας. Δεν επιζητούμε δηλαδή με ένα μαγικό τρόπο, μέσω τεχνικών, να ικανοποιήσουμε τα πάθη μας, γιατί αυτό φανερώνει έλλειψη πίστης στην πρόνοια του Θεού και αθεράπευτο εγωισμό. Έπειτα, οι χριστιανοί δεν πιστεύουμε στην τύχη, τα άστρα κι όλα αυτά που μπορούν -υποτίθεται- να καθορίσουν την ζωή μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος έχει πλασθεί ελεύθερος και αυτεξούσιος, ώστε εκείνος να έχει την ευθύνη για κάθε του πράξη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Το εντός εισαγωγικών τμήμα του άρθρου αποτελεί αναδημοσίευση του λήμματος Φενγκ Σούι/ Feng Shυί από το «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Θρησκειών και Αιρέσεων, Παραχριστιανικών- Παραθρησκευτικών Ομάδων και Σύγχρονων Ιδεολογικών Ρrευμάτων» του Αρχιμ. Χριστόφορου Τσιάκκα, εκδ. Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, Κύπρος 2002.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου