Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε η ηγουμένη Χριστονύμφη


altΚοιμήθηκε, ύστερα από δύσκολη μάχη με την επάρατο νόσο, η Ηγουμένη και μοναδική μοναχή της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ραψάνης Λάρισας και πολύ αγαπητή στους πιστούς, Χριστονύμφη σε ηλικία 62 ετών.


«Εκοιμήθη εν Κυρίω την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, το πρωΐ, ύστερα από τη δύσκολη μάχη με την επάρατο ασθένεια και ήδη πορεύεται προς το Νυμφίο Χριστό, τον οποίο εκ νεότητός της επόθησε, η οσιωτάτη μοναχή ΧΡΙΣΤΟΝΥΜΦΗ, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ραψάνης», γράφει στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα Romfea.gr ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και συνεχίζει:
Η αείμνηστος Γερόντισσα Χριστονύμφη, κατά κόσμον Χριστίνα Μανωλοπούλου, γεννήθηκε στον Αλμυρό το 1949 από ευσεβείς γονείς, τον Ιωάννη και τη Γεωργία Μανωλοπούλου.
Από της νεότητός της εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, πλησίον της αλήστου μνήμης Καθηγουμένης Κασσιανής μοναχής, ενώ το 1974 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Δαμασκηνός, διαβάζοντάς την αρχάρια ρασοφόρον, ωνόμασε αυτήν Χριστονύμφη μοναχή, μέσα στο Καθολικό της Ιστορικής Ιεράς Μονής της μετανοίας της.
Αναζητώντας ασκητικό και ησυχαστικό τόπο για να εκπληρώσει τα μοναχικά της καθήκοντα, «μόνη μόνω Θεώ», έφτασε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ορεινή Ραψάνη, στο Καθολικό της οποίας έλαβε το μεγάλο της αγγελικό σχήμα, από τον πνευματικό της πατέρα, Αρχιμανδρίτη π. Φιλήμονα Πατεράκη, τη εντολή του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Σεραφείμ.
Στη Ραψάνη, η μακαριστή Γερόντισσα Χριστονύμφη ασκήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο και αγωνίσθηκε σκληρά και για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Ιεράς Μονής, αλλά κυρίως για την πνευματική ενίσχυση και καλλιέργεια των πονεμένων ανθρώπων που προσέτρεχαν πλησίον της για να ακούσουν λόγο Θεού και να παρηγορηθούν από το άγιο στόμα της, απ' το οποίο εξέρχονταν μόνον αγιογραφικές ρήσεις και χωρία πατερικά.
Από το 1994 συνδέθηκε με πνευματικούς δεσμούς με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος την στήριζε ποικιλοτρόπως και την θαύμαζε για την αγιότητα και την ασκητικότητα της μοναχικής της εναρέτου πολιτείας, για το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα που επέδειξε τα δύσκολα χρόνια του εκκλησιαστικού προβλήματος στη Λάρισα, και κυρίως για το μεγάλο πνευματικό έργο που επιτελούσε, νουθετώντας και συμβουλεύοντας τους νέους ανθρώπους, τους πενθούντας και γενικότερα τους θλιμμένους και πονεμένους που έφταναν κοντά της, εξ αιτίας της αγάπης της, της ταπείνωσής της και της μοναδικής συμπόνοιας που έδειχνε στους κατατρεγμένους της ζωής.
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 9.30 το βράδυ θα τελεσθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο η Νεκρώσιμος Ακολουθία της εις Μεγαλόσχημον Μοναχή μέσα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ραψάνης, ενώ την επομένη ημέρα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώπιον του σεπτού σκηνώματος της μεταστάσης Μοναχής και στις 11 το πρωΐ η Εξόδιος Ακολουθία της από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ραψάνης και ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.
Μορφές, σαν την μοχανή Χριστονύμφη, αποτελούν στήριγμα για τον σημερινό άνθρωπο και πυξίδα για όλους μας σήμερα και ιδιαίτερα για τους νέους, που ψάχνουν πλέον, το αυθεντικό και το αληθινό, που δαψιλώς παρέχει η ορθόδοξη παράδοση.

 http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου