Blogger templates

«Τον δε φόβον ημών ου μη φοβηθώμεν ουδ' ου μη ταραχθώμεν, ότι μεθ' ημών ο Θεός»

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ

           Όταν κάποιος επιστρέφει στο σπίτι του από τόπο μακρινό αισθάνεται πάντοτε μεγάλη χαρά. Έτσι και συ τώρα που επιστρέφεις από πολύ μακριά από τα παγερά μέρη της απιστίας στη θερμή εστία της πίστης των πατέρων μας.

         Οι δυσκολίες που έχεις δεν είναι άγνωστες στην εκκλησία Της είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο. Γιατί η εκκλησία αγωνίζεται για τους ανθρώπους.. Να τους επανασυνδέσει με την κοινωνία της. Μα και οι δαίμονες αγωνίζονται, να τους απομακρύνουν μια για πάντα. Και γι’ αυτό, όταν κάποιος θελήσει να επιστρέψει, βάζουν όλες τους τις δυνάμεις.

        Το ίδιο κάνουν και σε σένα τώρα. Και πότε σε κάνουν και απελπίζεσαι, πότε να θυμάσαι τη γλύκα της αμαρτίας, πότε βάζει τους πρώην συντρόφους σου να σε κουτσομπολεύουν και να σε ενοχλούν  και πότε σου λένε ότι όλοι οι ένδοξοι, ισχυροί και σπουδαίοι άνθρωποι που είχατε στους κύκλους σας, ήσαν άπιστοι και άθεοι!

         Πρέπει ν’ ανοίξετε πόλεμο με τους αόρατους εχθρούς. Η νίκη είναι σίγουρη. Αρκεί να μην απομακρύνεις το βλέμμα σου από το πρόσωπο του φιλάγαθου Θεού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Γαντζώσου σ’ Eκείνον. Προσευχήσου σ’ Εκείνον. Γεννήθηκε στο σπήλαιο για μας. Κοπίασε και εξαντλήθηκε για μας. Ήρθε κοντά στον σωματικό μας πόνο. Σταυρώθηκε για μας. Αναστήθηκε και αναλήφθηκε για μας. Τον συναντάμε παντού και πάντοτε. Θα νοιώσετε ντροπή, που είχατε μείνει πρώτα μακριά Του και εναντίον Του! Τα δαιμόνια, τι έκαναν για σας;    

          Μου λέτε, ότι τώρα διαβάζετε την Αγία Γραφή. Και μόνο τη Γραφή. Κανένα άλλο βιβλίο δεν θέλετε πια να διαβάζετε. Ναι, έτσι γίνεται  όταν πεινάει κάποιος πνευματικά, του είναι δύσκολο να διαβάζει κάτι άλλο εκτός από τα θεϊκά λόγια. Όμως δεν μπορείτε ακόμα να προσευχηθείτε. Θα έρθει κι’ αυτό. Μην αμφιβάλλετε.  Όταν η καρδιά σας θα ανάψει από αγάπη για Κείνον πού είναι η μοναδική αγάπη. Τότε συ από μόνος σου πια δεν θα την αφήνεις ποτέ την προσευχή. Τώρα αρκέσου σε μια σύντομη προσευχή. Π.χ. Το “τρισάγιο”. Ή το “Θεοτόκε Παρθένε”.

         Να τις επαναλαμβάνεις τις προσευχές αυτές πέντε φορές την ημέρα. Βάλτο αυτό σαν κανόνα. Και κάνε τον, είτε το θέλεις, είτε όχι. Ποτέ μην τον αμελείς.  

         Μόνο το Ευαγγέλιο δίνει φως. Η προσευχή δίνει ζεστασιά Και μην ξεχνάς ποτέ την ελεημοσύνη. Η ελεημοσύνη μοιάζει με ένα πνευματικό θερμοκήπιο. Καίει και αυξάνει στην ψυχή το φως του Ευαγγελίου και την ζεστασιά της προσευχής. Και έτσι η ψυχή φέρει καρπό πολύ.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ +ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ

     

Η μετάδοση της κατανύξεως  

        Δύο ερημίτες που αγωνίζονταν μαζί, διάβαζαν μαζί και την καθημερινή τους ακολουθία. Ο ένας είχε πολλή κατάνυξη! Από τα δάκρυα που έχυνε, άφηνε συχνά το διάβασμα στη μέση.

        Μα τι σκέπτεσαι και κλαις με τόσο πόνο, όταν προσεύχεσαι; τον ρωτούσε ο άλλος με απορία.

        Νομίζω, αδελφέ μου, πως την ώρα αυτή παραστέκομαι στο βήμα του Χριστού για να δικαστώ. Και μη βρίσκοντας τι ν’ απολογηθώ για τις πολλές μου αμαρτίες, φράζει το στόμα μου από φόβο και χάνω τη συνέχεια τού στίχου πού διαβάζω. Αλλά εάν σ’ ενοχλώ μ’ αυτό, ας διαβάζει ο καθένας μας ξεχωριστά την ακολουθία.

        Όχι, αδελφέ μου, διαμαρτυρήθηκε ο άλλος, δεν μ’ ενοχλείς. Αντίθετα μάλιστα, με ωφελείς πολύ. Γιατί, εγώ που δεν έχω το χάρισμα τής κατανύξεως και των δακρύων, βλέποντας εσένα συγκινούμαι και θλίβομαι για τη σκληρότητά μου.

(Γεροντικόν)

  

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ 

        Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γράφει σε μια διδαχή του.

        Ο Εβραίος μου λέγει, ότι ο Χριστός μου είναι μπάσταρδος και η Παναγία πόρνη. Τώρα έχω εγώ μάτια να τον βλέπω τον Εβραίο;

        Ένας άνθρωπος, να με βρίσει, να σκοτώσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφό μου, και ύστερα να μου βγάλει και το μάτι μου, έχω χρέος σαν Χριστιανός να τον συγχωρήσω. Εκείνον όμως, που μου υβρίζει τον Χριστό μου και την Παναγία μου, ΔΕΝ θέλω να τον βλέπω στα μάτια μου!

         Η ευγένεια Σας, πως το βαστάει η καρδιά Σας, να έχετε φιλία με Εβραίους; Καλά κάνουν λοιπόν , και υβρίζουν τον Χριστό και την Παναγία μας;

         Αυτά λέγει ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους μας, ο γνήσιος φίλος και δούλος του Χριστού, ο άγιος Κοσμάς.

Και τώρα ερωτάμε:

         Συ, που δεν είσαι Εβραίος, αλλά Χριστιανός, βρίζεις τον Χριστό, που είναι ο Σωτήρας σου και  ο Θεόςσου; βρίζεις την Παναγία, την μητέρα σου; και μάλιστα χειρότερα και από ό,τι ο Εβραίος; Μιλάς για τον Χριστό, τον Σωτήρα σου, και για την Παναγία, καταφρονετικά; Και χρησιμοποιείς για τον Χριστό και για την Παναγία λέξεις άπρεπες και αισχρές; Πως πρέπει να σε βλέπει ο άγιος Κοσμάς; πως πρέπει να σε βλέπουν οι άλλοι άγιοι; Πως πρέπει να σε βλέπουν οι αληθινοί Χριστιανοί; Πως πρέπει να σε βλέπει η Παναγία; Με τι μούτρα θα Την παρακαλέσεις στην δύσκολη στιγμή σου να σε βοηθήσει;

         Ο Αδάμ έκαμε την ηλιθιότητα να χάση τον παράδεισο, για να δοκιμάσει, τι γεύση έχει ένα σύκο. Και γι’ αυτό, καταλαβαίνοντας τι λάθος είχε κάμει, θρηνούσε και έλεγε: Ω! πόσων αγαθών εστερήθην ο ταλαίπωρος εγώ.

          Συ, βλασφημώντας σε ώρα θυμού, ή για γούστο, ή από μαγκιά, μήπως φέρεσαι πιο ανόητα και από τον Αδάμ;

          Αλήθεια, σκέψου: Τι κερδίζεις; Και τι χάνεις;  

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ

           Κρούετε και ανοιγήσεται υμίν» (Ματθ. 7 , 7). Κτύπα συχνά τη θύρα της ευσπλαχνίας του Θεού, και μην αμφιβάλλεις ότι θ’ ανοίξει διάπλατα. κι αν σε έχουν κατακαύσει τα πυρακτωμένα βέλη του εχθρού, κι αν είναι βαρύ το αμάρτημά σου, ταπεινώσου και «κρούε»…

        Δεν υπάρχει καμιά αμαρτία που να μπορεί να νικήσει την άβυσσο της αγάπης του Θεού.

Αγ. Ιωάννης της Κρονστάνδηςoparadeisos.wordpress.com